Kokkola 1970 – Tehtaat ja kaupunki

Kylmän sodan aikaisen maailmanmenon ymmärtäminen alkaa Keski-Pohjanmaalta Kokkolasta. Lokaali on globaalia. Aikamatka 1970-luvun alkuun lähtee liikkeelle kevein purjein. Ykspihlajan edusta satamineen ja sen asukkaineen tulee tutuksi.Tervetuloa saastepilvien, poliittisten kähmintöjen, iloisten kokkolalaisten ja loistavien jalkapalloilijoiden (KPV voitti SM-kultaa vuonna 1969) joukkoon ja aikaan jolloin Kokkolan Tiikereistä ei ollut hajuakaan.

KOKKOLA 1970 – TEHTAAT JA KAUPUNKI on kuvaus 350- juhlavuottaan viettävästä Kokkolasta jolloin Jutta Urpilainen eikä Jesse Kaikuranta olleet vielä syntyneet, ajasta jolloin Bjarne Kallis oli Kokkolan kauppaopiston rehtori, Päivi Istala opiskeli Teatterikoulussa, Pia Komsi oli kolme vuotta, Leea Klemola viisi vuotta, ajasta jolloin nyrkkeilyn höyhensarjan suomenmestarista Paavo Ollikaisesta taiottiin median avulla mustalistamannekiini. Pelattiinko tervakaupungissa köyhän miehen bridgen eli pidron maailmanmestaruuden lisäksi uhkapelejä? Kuka voitti?


Kirjoittaja: Riikka Tanner
Graafinen suunnittelu: Tom Backström
Kannen suunnittelu: Riikka Tanner ja Tom Backström
Kannen kuva: Pentti Tuomeoksa
224 s., pehmeäkantinen, runsas kuvitus.

Julkaistu 3.8.2015.

 

Kokkola 1970 - Tehtaat ja kaupunki

 

Tilaa KOKKOLA 1970:

 

Ote kirjasta KOKKOLA 1970 – TEHTAAT JA KAUPUNKI6. Tuulahduksia Kauppatorin yllä lenteli kalalaarien lähistöllä silakoilla lihonut harmaalokki, josta sanottiin, että se näki korkeuksiin noustessaan koko kaupungin, maan ja maailman. Lokki ei ollut satuolento vaan lemmikki. Se oli kuin osa kaupungin luonnetta. Se tunnettiin nimellä Haidu.Suomen ja Neuvostoliiton ystävyys ja yhteistyö näkyivät kaupunkikuvassa heinäkuusta syyskuun loppuun, kun Suomi–Neuvostoliitto-Seuran piiritoimitsija istui Moskvitšin konepellillä tai ratin takana kauppatorin laidalla ja tyrkytti arpoja ohikulkijoille. Lisäksi Neuvostoliiton pienoislippu heilui Seurahuoneen ja Hotelli Grandin pääsisäänkäynnin yläpuolella aina silloin, kun venäläiset vaatteiden ostajat olivat tulleet tekstiilitehtailijoiden vieraaksi. Ystävyyden arpajaismyyntilupa oli myönnetty samassa kaupunginvaltuuston kokouksessa kuin Keski-Pohjanmaan palvelukoirayhdistyksen vastaavanlainen lupa. Torilla kalojen perkausjätteitä kärkkyvällä Haidulla oli eräänlainen kaupungin päivystäjän ja ilmapiirin haistajan tehtävä. Kaupunkilegenda kertoo, että se tunsi linnunluillaan myös, missä rytmissä ja mitä kaupunki hengitti.

 

Jaa tämä:

 

 

Tilauksesta

Voit tilata nettikauppamme lomakkeen avulla KOKKOLA 1970-kirjan. Muita tuotteitamme eli kirjoja ja/tai videoita on tilattava sähköpostin kautta osoitteella info@kustannustanner.fi ( suora linkki seuraavan kappaleen viimeisen lauseen alun Tiedustelut jälkeen). Valikoimamme laajentuu vähitellen, mutta tällä hetkellä voitte ostaa Kokkola 1970 – Tehtaat ja kaupunki -kirjan suoraan meidän tilauslomakkeella tai nettikirjakaupoista (Adlibris, Suomalainen, Akateeminen on hankala). Saat tilausvahvistuksen sähköpostiisi.

Lähetämme sinulle sähköpostilla pdf-laskun ja postitse tilaamasi tuotteen. Muihin kuin kevään 2016 KOKKOLA 1970-tarjoukseen ( 15 euroa) lisätään ostosten hintaan toimituskulut. Maksu suoritetaan pankkisiirrolla. Tiedustelut info@kustannustanner.fi

 

 

Riikka Tanner – Tuula Lind

Käheä-ääninen tyttö

Kirja, Tammi 2009

10,000 €

Käheä-ääninen-tyttö_web

Kuvaus romanitytön lapsuudesta ja nuoruudesta 1950- ja 1960-luvun Suomessa. Kirja on autenttinen ja perustuu Tuula Lindin lapsenkotilapsuuteen, nuoruuden vankilakokemuksiin ja elämään romanien keskuudessa samaan aikaan ulkopuolisena ja mustalaisena. Kirja seuraa yhden suvun eli tanalaisten vaellusta Karjalasta läntiseen Suomeen, elämästä slummikylässä Mäkkylässä ja suomalaisen yhteiskunnan systemaattista rotusortoa.

Riikka Tanner

Linda kulkee
keskellä tietä

Kirja, Tammi 2005

10,00 €

Linda-kulkee-(1)_web

Kirjoittajan henkilökohtainen ja historiallinen kuvaus matematiikan opettajasta ja isoäidistä Linda Anttilasta (myöhemmin Tanner), sosialistista, joka osallistui suurlakkoon 1905 opiskelija-aktivistina. ja Myöhemmin hän oli innokas harrastelijapoliitikko ja seurasi mailman ja Suomen tapahtumia aitiopaikalta miehensä Väinö Tannerin rinnalla. “Pieni helmi”

Kanerva Cederström – Riikka Tanner

Trans-Amerika

Video

18,00 €

TRANS-AMERIKA-(1)_web

Elokuvaessee uuden mantereen junamatkasta idästä länteen. Video on New York- San Fransisco impressio. Kuvaus Kanerva Cederström. Teksti ja äänitys Riikka Tanner. Valmistunut 2013. Kesto 34 min. Rajoitettu erä.

Kanerva Cederström – Riikka Tanner

Tove ja Tooti Euroopassa

Video, Lumifilm 2004

16,00 €

Tove-ja-Tooti-Euroopassa_web
Tove Tooti Euroopassa.Tove och Tooti I Europa. Tove and Tooti in Europe. Kaitafilmidokumentti. Kuvaus Tuulikki Pietilä. DVD 57 min 38 sek. Tuottaja Lumifil

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Tilaaminen

Täytä lomake, jos tilaat KOKKOLA 1970-kirjan. Saat tilausvahvistuksen sähköpostiisi. Tilaukset toimitetaan 2.luokan postissa ja ovat 3-8 päivän kuluttua tilauksesta perillä. Muitten tuotteiden tilaukset tehdään siis sähköpostitse info@kustannustanner.fi

 

Tilaajan tiedot

Etunimi (pakollinen)

Sukunimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Puhelinnumero (pakollinen)

Osoite (pakollinen)

 

Tilaus

Syötä alla näkemäsi koodi kenttään.

captcha

Saat tilausvahvistuksen sähköpostiisi.